Lysets kvalitet4 min read

LysTeori & Teknik
Forventet læsetid 4 minutter

Når vi taler om lysets kvalitet i forhold til foto, er der tre elementer, der er relevante at se nærmere på: Lysmængden, som er den ubetinget vigtigste faktor, samt farve og kontrast. Det er langt fra altid, man kan opnå det perfekte lys – specielt hvis man fotograferer uden kunstig belysning. Derfor er det vigtigt at kende til disse tre elementer, så du kan få lyset til at arbejde med dig i stedet for imod dig.

Lysmængde

Lysmængden eller -styrken fra en given lyskilde er det absolut vigtigste element, når vi taler om lysets kvalitet. Som hovedregel betyder mere lys bedre billeder. Hvis der er mere lys end vi behøver, kan vi altid skrue ned for blænden, benytte en højere lukkehastighed eller en lavere ISO – alt sammen noget, der forbedrer billedkvaliteten.

Kontrast

Kontrasten afhænger af, hvordan lysstrålerne rammer emnet, du fotograferer. Hvis der kun benyttes en enkelt lyskilde, er det primært størrelsen på denne, der afgør kontrasten. Her taler vi ikke om fysisk størrelse, men om den effektive størrelse i relation til emnet, vi fotograferer. Hvis du holder en enkelt hånd op foran solen, kan du dække den helt på trods af at solens diameter er næsten 1,4 millioner kilometer. Altså er solen i denne sammenhæng en lille lyskilde på grund af afstanden til jorden.

Hårdt lys

Strålerne fra små lyskilder bevæger sig parallelt og rammer emnet fra omtrent den samme vinkel, hvilket skaber en høj kontrast. Som eksempler kan nævnes direkte sollys og spots. En højkontrast lyskilde danner markante og klart aftegnede skygger med skarpe kanter, idet intet lys rammer skyggeområdet. Dette kaldes også en hård skygge (fra engelsk hard shadow), og lys med høj kontrast kaldes derfor hårdt lys.

Blødt lys

Blødt lys opstår, når lysets stråler spredes f.eks. på overskyede dage. Her fungerer skylaget som en stor diffuser, som spreder solstrålerne. Den samme effekt skaber vi med kunstigt lys, når vi bryder lyset ved hjælp af en softbox eller lignende. Når lyset spredes, rammer det emnet fra flere vinkler, hvilket giver et mindre kontrastfyldt billede. Når lyset er spredt, vil en del af dette ramme skyggeområdet, især langs kanten. Det gør skyggerne mindre markante med en glidende overgang mellem skygge og lys, som giver de bløde kanter. Som du sikkert har gættet, kaldes dette en blød skygge (fra engelsk soft shadow). Lys med lav kontrast kaldes derfor blødt lys.

Udover de tre faktorer, vi har diskuteret her, er det vigtigt at bemærke, at lyset reagerer forskelligt alt efter hvilket emne, det rammer. Afhængigt af materialet kan lyset enten transmiteres, absorberes eller reflekteres. Det kan du læse mere om i dette indlæg.

Farve

Selvom vi som fotografer kan benytte en hvilken som helst farve lys, er det mest almindelige naturligvis hvidt lys. Men hvad er hvidt lys egentlig? For kameraet består “hvidt lys” af lige dele rød, grøn og blå.

Den menneskelige hjerne opfører sig lidt anderledes og er eminent til at korrigere eventuelle skævheder i blandingsforholdet, hvilket gør at vi opfatter lyset som hvidt uanset om det kommer fra solen, fra en glødepære, et neonrør eller en led-pære. Selvom de fleste moderne kameraer automatisk kan justere hvidbalancen, er de ikke nær så pålidelige som hjernen, så ofte er det nødvendigt at indstille hvidbalancen manuelt enten på kameraet eller under efterbehandlingen for at opnå perfekte resultater.

Lyset er som nævnt sammensat af forskellige farver. For at kunne klassificere farverne benyttes farvetemperaturskalaen. Farvetemperatur måles i grader Kelvin (forkotet ‘K’). Måleenheden stammer fra fysikkens verden og defineres ved den temperatur et sort legeme skal opvarmes til for at gløde med den pågældende farve.

Det er værd at bemærke, at det vi normalt kalder varme farver, såsom rød og orange har en lav farvetemperatur (1.000 –  2.000 K) mens kølige farver som blå har en høj farvetemperatur (10.000 – 11.000 K). Når solen står højst på himlen og skinner fra en skyfri himmel, har lyset en farvetemperatur på omkring 5.500 K. Denne farvetemperatur kaldes dagslys og er også standard for flashlys. Glødepærer har som standard en farvetemperatur på 3.200 eller 3.400 K.

Disse tre standardtemperaturer blev brugt til balancering af filmene, da disse var en nødvendighed for at tage billeder. Moderne digitalkameraer giver langt større fleksibilitet, og kan typisk justeres præcist til den farvetemperatur, der afspejler det omgivende lys.

Udover de tre faktorer, vi har diskuteret her, er det vigtigt at bemærke, at lyset reagerer forskelligt alt efter hvilket emne, det rammer. Afhængigt af materialet kan lyset enten transmiteres, absorberes eller reflekteres. Det kan du læse mere om i dette indlæg.

You May Also Like

Forstå afstandskvadratloven på 5 minutter
Hvad er lys?

Must Read

Ingen resultater fundet.

Menu